Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мудис": Вероятността за излизане на Гърция от еврозоната е все още относително ниска

Според агенция "Мудис" вероятността Гърция да напусне Европейската единна валута (т.нар. Grexit) е относително малко вероятна спрямо аналогичния риск по време на пика на дълговата криза в еврозоната. В същото време рискът за заразно влияние от евентуално излизане на Гърция от еврозоната върху други страни-членки на региона е по-нисък, отколкото в разгара на кризата през 2012-а година.

Анализът на кредитната агенция е факт по-малко от две седмици преди предсрочните гръцки избори на 25-и януари. Проучванията на общественото мнение продължават да показват, че крайната левица СИРИЗА се счита за сигурен победил на тези избори. Според най-ново проучване СИРИЗА вече води пред партията "Нова Демокрация" с цели 4,5 пункта, ползвайки се с доверието на 31,5% от избирателите спрямо 27% за десницата на настоящия премиер Самарас. Опасенията за евентуално излизане на Гърция от еврозоната са свързани с факта, че СИРИЗА и нейният лидер Ципрас настояват за предоговаряне на спасителната финансова програма на гръцките международни кредитори от ЕС и МВФ, отказ от провежданите строги мерки на икономии и желание за ново отписване на голяма част от гръцкия държавен дълг.

Вероятността за Grexit е все още по-ниска, отколкото по време на пика на кризата през 2012-а година и остава сравнително неправдоподобна, заявява "Мудис", но добававя, че политическите трусове в страната са увеличили  шансовете за подобен сценарий.

Все пак този малко по-висок риск може да има негативни кредитни последици за други членове на Единната европейска валута, въпреки че понастоящем заразните рискове са значително по-ниски, отколкото по време на пика на дълговата криза в еврозоната, подчерта кредитната агенция.

"Мудис" отбеляза, че европейските политици могат да използват своята власт, за да ограничат рисковете от евентуален заразен ефект в краткосрочен план, но могат да бъдат изправени пред предизвикателства в средносрочен план. Ако в крайна сметка Гърция излезе от еврозоната, икономиката на страната вероятно ще претърпи сериозни вреди в краткосрочен план. Скорошен сценарий Grexit вероятно ще доведе до подновяване на икономическата рецесия в останалата част на еврозоната, прогнозира "Мудис".

Междувременно немският икономически институт ZEW предупреди, че ново "подстригване" (намаляване) на гръцкия дълг ще представлява "гибелна грешка".

Подобно ново отписване на дълга на Гърция би представлявало фатален политически сигнал, тъй като това би се оценило като "покана" в страните от еврозоната, намиращи се в криза, популистките партии да наберат още по-голям сила, прогнозира ZEW институтът.

Според немският институт е от ключово значение Гърция да приложи всички икономически реформи, договорени с международните кредитори от Тройката.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна