Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Кирил Еленски: Цените на лекарствата се определят по икономически интереси, а не по тяхната ефективност

Снимка: СБФП
Д-р Кирил Еленски - зам.-председател на БЛС, заяви в "Преди всички", че лекарствената политика у нас има нужда от промяна. Тази част от здравеопазването не може да се постави под контрол, въпреки опитите на предишни правителства, въпреки промени в Закона за лекарствата, наредби, свързани с този Закон. 
Ако се създаде схема, която да гарантира лечението на всяка диагноза, тогава и тези хора, които нямат добри финансови възможности да им се гарантира лечението, ще се лекуват. Всеки, който смята, че може да  да си позволи повече от това, което държавата му дава - тогава да доплати разликата. Тук става дума за най-често срещаните диагнози и с най-голяма масовост. Например диабет, високо кръвно налягане. Хроничните заболявания са тези, които определят най-голямата част от разходите.
Няма никаква връзка между цената на лекарството и ефекта му.

В България новите лекарства, а те са и по-скъпите лекарства, не са на регистрация в Агенцията по лекарствата, а са на централна регистрация от Европейската агенция. Приемаме, че всяко лекарство, преминало през сложната процедура на регистрация, ще постигне нужния ефект. Спора дали скъпото лекарство е по-ефективно от по-евтиното - аз не бих го водил.

Според Кирил Еленков в момента цените на лекарствата се определят по икономически интереси, а не по тяхната ефикасност и това трябва да се промени. Лобирането едва ли ще изчезне. Някои от фирмите за лекарства имат десетки милиони оборот годишно и винаги ще има някакви интереси и натиск.

Интервю на Борислава Борисова с д-р Кирил Еленски можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна