Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дончев: София ще е домакин на среща на върха за енергетиката

Снимка: БГНЕС

След три седмици България ще е домакин на среща на високо равнище на всички енергийни министри в ЕС, на която ще участват и поне двама еврокомисари. На нея ще се решат новите енергийни проекти в съюза.

Това каза пред БНТ вицепремиерът по европейските въпроси и икономическата политика Томислав Дончев, в коментар за последните гостувания на чуждестанни политици у нас. Само преди дни в София на официални посещения бяха външният министър на Великобритания Филип Хамънд и държавният секретар на САЩ Джон Кери. В края на месеца се очаква и визита на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В краткосрочен план, поради специфики на инфраструктурата, няма да приключи зависимостта от руски газ, подчерта Дончев и поясни, че затова са важни интерконекторите със съседни държави, особено този с Гърция.

Като пряк участник в срещите с Кери и Хамънд искам да кажа, че въпросът за шистовия газ не е поставян по време на разговорите, каза още Томислав Дончев. Той добави, че "ако след години има нова безопасна технология, ние ще можем да обсъдим въпроса". Но в настоящия момент мораториумът трябва да остане, подчерта вицепремиерът.

За спорното проекто-споразумение за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС  Дончев заяви, че то би могло да доведе до ползи и за Европа, и за САЩ. Важно е докато се обсъжда споразумението да няма скрити неща, освен това въпросите за качеството на храните и ГМО да не бъдат предмет на това споразумение, каза Дончев. Според него и европейските институции трябва да дават повече информация, не само българските.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна