Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богатството на българските говори оживя в Интернет

БНР Новини

Интерактивна карта на диалектната делитба на българския език „проговори” в Интернет. Всеки може да се докосне до живото богатство на родния език и да научи повече за себе си, за историята на своята фамилия, а също и за структурно единство и многообразието на българската езикова територия- от Видин до Ксанти, и от Дебър и Корча до архаичния еркечки говор, запазен във Варненско. С един клик на електронната карта, можем да чуем автентични записи на едни от най-старинните и интересни български говори.
Дигиталната карта е част големия проект на Секцията за българска диалектология и лингвистична география при Института за български език към БАН, който изработва и публикува многотомен Български диалектен атлас и е чудесен пример за научна разработка, която може да бъде атрактивна, полезна и приложима не само за ученици, студенти и специалисти, но и за всеки изкушен да се докосне до историята на „своя род и език”.
С доц. Анна Кочева, от Института по български език към БАН, разговаряме за всичко, което можем да чуем и научим от картата, как да използваме нейните ресурси и да изпратим собствен автентичен запис на диалектен говор, който да обогати бъдещото й развитие.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна