Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал: Детското SOS селище в село Дрен пред закриване

Снимка: БГНЕС

Детското SOS селище в радомирското село Дрен е пред закриване, алармират от местен инициативен комитет. Централата в Австрия е взела "окончателно решение" с обяснението, че моделът за отглеждане на деца, изоставени от родителите си, се е променил. Офисът в София отказва да даде по-конкретни причини, твърди председателят на Инициативния комитет за спасение на SOS детско селище с. Дрен Ивайло Шопски:

Лично г-н Стоянов в разговора, който се състоя в офиса в София в централата на сдружението, ми отговори, че той няма да обсъжда с мен неговите бизнес планове, след като му зададох въпроса – какво смята да прави в такъв случай с базата, след като категоричното е взето решение да се закрие селището и да бъдат премести децата.

Въпросът за използването на общинския имот, върху който са построени къщичките за децата, ще бъде разгледан тази сутрин от общинския съвет в Радомир. Според Шопски решение, което ще доведе до принудително преместване на над 50 деца без родители в апартаменти София и Перник, няма да има логика:

Мисля, че този оазис, който Дрен представлява за тях и където са напълно интегрирани, където се движат свободно, карат колела, имат детство, което дори децата в нормални семейства в града не могат да имат… там е мястото за тяхното възстановяване и тяхното укрепване.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна