Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: Големият проблем с митниците е, че не виждаме постъпателни действия

Снимка: Агенция "Митници"



Големият проблем с митниците е, че не виждаме постъпателни действия, а виждаме повторения на едни и същи грешки. Това заяви в предаването „12+3“ Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

По принцип митниците навсякъде по света имат изключително висок корупционен натиск и трябва да има много адекватни действия продължително във времето, за да може той да бъде преодолян. Това, което трябва да се отбележи в случая, е, че трудно може да се очаква тази ситуация да се промени, ако не се промени начинът, по който се действа в подобни случаи.

На първо място – начинът, по който се правят подобни акции. Трябва да се направи максималното, за да се пази реномето на институциите. Когато се правят подобни акции, публичността трябва да е на последно място. Трябва да се действа изключително дискретно. Навсякъде по света се действа изключително внимателно, когато се провеждат такива акции, защото евентуалното раздухване на подобни случаи винаги води в крайна сметка до обезверяване или загуба на доверие в обществото във всички институции, не само в митниците. На второ място – корупцията при митниците и въобще корупцията в България е системно явление. То е сравнително масово и да използваме срещу него единствено и само мерките на наказателното правосъдие и на правоохранителните органи е неефективно. Винаги ще получаваме този ефект – много задържани, сравнително много или увеличаваща се бройка осъдени, но в крайна сметка то ще продължи да съществува, ако не бъдат предприети съответните икономически мерки. Там става въпрос за много сериозни промени в начина на управление, не в хората. Когато има обявена позиция, на която да се яви само един кандидат, винаги трябва да свети една червена лампичка, коментира Стефанов. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени