Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снегът в западните щати предизвика затруднения в трафика

Снегът, който продължава да вали повече от 24 часа в района на Чикаго, е около 40-50  сантиметра, но преспите, натрупани от силиния вятър, на места достигат до метър и повече. За 24 часа наваля толкова сняг, колкото за целия януари.

В неделния ден хората предпочетоха да си останат по домовете, други принудително останаха по летищата. На едно от най-натоварените летища в света “О'хеър” бяха отменени около 1300 полета, а за по-малкото “Мидуей” - повече от 300. За целите щати - над  2700.

Почти всички търговски центрове затвориха около обяд поради липса на клиенти. Поради лошото време затвори и зоологическата градина “Брукфилд”, което се случва едва за 5-и път от 81 години. Магистралите и главните улици в Чикаго се разчистват, но продължаващият снеговалеж затруднява работата на снегопочистващата техника. Повече от 50 хиляди прекъсвания на електрозахранването създадоха проблеми на потребителите и енергийния доставчик “Комед”, а други 8500  потребители все още са без ток.

 Днес държавните училища в Чикаго няма да имат учебни занятия, както и някои от университетите, а част от служителите ще останат да работят от домовете си.

Според кмета на Чикаго Рам Емануел и според статистиката този снеговалеж е един от най-големите за града. Метеоролозите предупредиха, че от лошото време в близките дни ще бъдат засегнати около 100 милиона души - почти една трета от населението на Съединените щати. Валежи има от Айова до Охайо, а прогнозата на синоптиците е, че виелицата ще се придвижи на североизток към Детройт и Ню Йорк. Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио предупреди, че в сутрешния час пик пътната обстановка ще бъде тежка, и призова хората по възможност да не пътуват с личните си автомобили.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени