Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на фирмите с регистрация за безплатно известяване при опит за кражба в Търговския регистър се е удвоил

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Агенцията по вписвания обяви война на опитите за кражби на фирми и на недвижима собственост у нас с атрактивна възможност за SMS известяване. Съобщение получаваме при промяна на обстоятелствата в партидите на компаниите, както и след вписване на изповядана пред нотариус сделка с недвижим имот. Услугите се наричат съответно:  „SMS оповестяване за настъпила входяща регистрация за търговец в Търговския регистър“ и „SMS оповестяване относно услуги, предоставяни от службите по вписванията (Имотен регистър)”.
„От 1 януари 2015 година услугата е безплатна и броят на фирмите, които са я заявили е вече 7 000, което означава, че се е удвоил в сравнение с целия предходен период от 2 години, през който тя беше активна“, това каза в „Нашият ден- практично“ Венцислав Спирдонов, изпълнителен директор на Агенцията по вписвания. Той призова бизнеса и гражданите да се възползват от новите електронни и мобилни приложения, които предоставят Търговския и Имотния регистър и напомни, че от началото на годината Агенцията издава също и документи с холограмен стикер като целта е да се пресекат опитите за тяхното фалшифициране.
Венцислав Спирдонов напомни, че и през тази календарна година остава задължението за подаване на годишните финансови отчети на фирмите в Агенцията, дори и за тези с нулева данъчна декларация. Той потвърди, че се очаква от 2016-та година това да става само на едно място, а не поотделно в НАП, Агенцията по вписванията и НСИ.
„Предстоят нови облекчения в работата с Имотния регистър и цялостно обновяване на регистър БУЛСТАТ, който ще стане публичен и достъпен по електронен път“, съобщи още Спирдонов.
Той разясни и необходимото, което трябва да направят Сдруженията на собствениците на многофамилните жилищни сгради, които искат да кандидатстват в новата „Национална програма за енергийна ефективност“, за да се регистрират в Булстат. „Агенция е в пълна готовност и има ресурс да поеме в срок заявленията за регистрация на всички желаещи за участие в програмата“, увери Спирдонов. Как става това и повече за електронните услуги на Агенцията по вписвания, може да чуете във звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна