Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрев: Ако асансьорите бяха включени в програмата за саниране, щяха да бъдат направени по-малко сгради

Снимка: БГНЕС

Клас "С" отговаря на най-новите европейски директиви за енергийна ефективност на съществуващите сгради. Това каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" председателят на енергийната комисия в НС и депутат от ГЕРБ Делян Добрев, след като чу репортаж на БНР за опасенията на неправителствени организации относно новата програма за саниране на панелните жилища на стойност 1 милиард лева. Колкото по-висок клас е санирането, толкова по-малко сгради могат да бъдат санирани с предвидените средства, уточни той.

Хубаво е наистина в програмата да бъдат включени и асансьорите. В тази посока има доста сериозен натиск от браншовите организации. Но трябва да се има предвид, че ако бъдат включени и асансьори в една такава програма, това означава, че ще бъдат направени по-малко сгради, отколкото могат да бъдат направени. Затова  мерките по програмата са ограничени до тези, свързани с енергийната ефективност и най-необходимото, което трябва да се направи.

МРРБ е правило калкулации колко би струвала подмяната на всички асансьори в държавата и получената сума е била близо 5 млрд. лева, изтъкна той.

Самите домакинства, след като намалят своята консумация, своите сметки с 30 до 50%, сигурен съм, ще имат възможности да се организира етажната собственост и да направи последяващи действия по смяна на асансьор, ремонт на стълбищна клетка или каквото и да било.

Заявленията за саниране не са малко, предвид че реално програмата е стартирала на 1-ви февруари, коментира политикът. Собствениците на жилища, които искат да ги санират, но се намират в чужбина, трябва да изпратят пълномощно на съсед от блока или на свой роднина, което отнема време, допълни той: 

Ангажиментите на етажната собственост, специално по тази програма, са сведени до абсолютен минимум. Единственото, което те трябва да направят, е да дадат съгласие върху тяхната сграда да бъдат извършени подобрения, така че ние виждаме много силен интерес и смятаме, че програмата ще бъде изключително успешна.

Макар санирането да е безплатно за хората, държавата има полза от него, защото ще създаде работа за строителния бранш, а намаляването на сметките на хората ще увеличи разполагаемите им доходи, което ще доведе до нарастване на консумацията или спестяванията им. Това от своя страна ще увеличи икономическия растеж, допълни Добрев.

Законодателят смята да увеличи драстично санкцията за всички случаи, подобни на този с двете фактури от ЕНЕРГО-ПРО, за да имат превантивен ефект.

Интервю на Диана Янкулова с Делян Добрев и репортажа на Андрей Борисов можете да чуете от звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени