Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията за контрол на дейността на ДКЕВР към НС заседава за отнемането на лицензите на ЕРП-тата

Снимка: Светослав Цветанов


Парламентарната комисия за контрол на дейността на ДКЕВР напомни, че преди година започна процедура за отнемане на лицензите на трите ЕРП-та в България, която все още не е приключила на практика. Депутатите констатираха, че в Закона за енергетика има пропуски по отношение на процедурата за отнема на лицензи. Членовете на ДКЕВР докладваха на депутатите докъде са стигнали стартиралите миналата година процедури за отнемане на лицензите на трите дружества като крайни снабдители заради причинени от тях вреди на НЕК.

От ДКЕВР припомниха, че процедурата  за отнемане на лицензите е заради техните прихващания на вземания от НЕК срещу получени плащания от потребителите преди година. Това доведе до влошаването на финансовото състояние на НЕК. Бяха  издадени и три наказателни постановления, всяко едно със санкция за 1 млн. лв.

Държавният регулатор допълнително образува и производства за отнемане на лицензите. Поставен беше и срок за отстраняване на вредните последици в края, на който обаче такива мерки не бяха предприети. В закона няма срок за окончателно вземане на решение, посочиха от ДКЕВР. От Комисията са изготвили проект за промяна в Закона за енергетиката, в който се предлага как по-добре да се регламентира въпросът с прехвърляне на  собственост при отнемане на лиценз.

Валентин Николов от ГЕРБ поиска по-бързо да се придвижи в парламента обсъждането и гласуването на промените в Закона за енергетиката, за да бъдат затворени празнотите. Председателят на комисията Искрен Веселинов беше критичен към изчаквателната позиция на ДКЕВР, а Велери Симеонов от Патриотичния фронт заяви, че в този състав ДКЕВР не отговаря на обществените очаквания за орган, който трябва да извършва регулаторна дейност. Илиян Илиев от ДКЕВР призна, че нарушаването на снабдяването е проблем, но комисията е издала актове и наказателни постановления. Представителите на гражданските организации категорично настояха за отнемане на лицензите и на трите дружества.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна