Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Чобанов: Нека новите технологии помагат повече хора да разбират и да харесват операта

Анна Нетребко като Йоланта
Снимка: МЕТ

На 31-ви януари гледахме в пряка прожекция от Метрополитън операта „Хофманови разкази“ на Жак Офенбах, а поради големия зрителски интерес спектакълът беше излъчен повторно на 4-ти февруари. Един много динамичен и завладяващ спектакъл на режисьора Бартлет Шер (през ноември гледахме от Метрополитън и неговия прочит на „Севилския бръснар“ на Росини). Запомнихме много силното актьорско присъствие на ветерана Томас Хемпсън в ролите на Четиримата злодеи и на младата певица Кейт Линдзи в ролите на Никлаус и Музата. Виторио Григоло беше завладяващ в главната роля, а от всички женски образи бях най-силно впечатлена от прекрасния глас на Хибла Герзмава като Антония. Публиката в залата коментираше и техническото постижение на Ерин Морли в ролята на механичната кукла Олимпия, която добави ла бемол от трета октава на финала на арията си.

По традиция предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ представя зрител от публиката. Бях много приятно изненадана да срещна в салона директора на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио Васил Чобанов и да попитам какви са неговите впечатления от тази оперна вечер.

Чисто емоционално, малко е да кажем, че кино залата беше пълна! Малко е да кажем, че виждахме интелигентни физиономии! Това ме връща към възможността да си повярваме, че съпреживяването на оперен спектакъл от Метрополитън или Ковънт Гардън в кино зала може да изиграе ролята и на онази екскурзия до Ню Йорк или Лондон, за която човек си мечтае. Да кажем „Добре дошли!“ на новите технологии и нека да помагат повече хора да разбират и да харесват операта, каза Васил Чобанов.

Цялото интервю с Васил Чобанов чуйте в звуковия файл.

На 14-и февруари ще гледаме в пряка прожекция от Метрополитън операта „Йоланта“ на Чайковски под диригентството на Валери Гергиев с Анна Нетребко в главната роля.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна