Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данните за безопасността на храните с български произход продължават да се разминават у нас и в Европейския съюз

Д-р Сергей Иванов от Центъра за биология на храните

Продължават да се разминават данните за безопасността на храните с български произход - у нас и в ЕС. Изводът е липса на реален контрол. Това каза в „Нашият ден- практично“ д-р Сергей Иванов от Центъра за биология на храните. Той коментира публични данни от Система за бързо предупреждение на Европейския съюз (RASFF), където присъства информация за по-голям брой български хранителни продукти с алергени, технологични добавки и различни замърсители, отколкото са регистрираните у нас.
Според д-р Иванов са необходими промени, които да ограничат влагането на т.нар. прат в малотрайните колбаси и другите месни продукти, използван включително и в продуктите, произведени по стандарта „Стара планина”. Той припомни рисковете за здравето при употребата на пилешко месо със завишено съдържание на солиеви разтвори и ветеринарно-медицински остатъци. Препоръча използването на захаросан мед, като застраховка срещу манипулирането му с термична обработка от производителя и обърна внимание на някои неоснователни притеснения, свързани с консумацията на определени групи храни.
Знаем ли какво ядем? Качеството на кои храни остава ниско и дори потенциално опасно? С кои хранителни продукти да внимаваме и на кои да се доверим?
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна