Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандски ултраси нанесоха щети на известния площад "Испания" в Рим

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Холандски ултраси на футболния тим "Фейенорд" нанесоха сериозни щети в центъра на Рим. Те придружаваха своя любим отбор за мача от Лига Европа с "Рома", завършил 1:1.

Вандализъм, нецивилизованост и варварщина – това е обобщението за случилото се в центъра на Рим, причинено от близо 500 пияни холандски фенове. Щетите са големи – изпочупени витрини, бутилки, всякакви предмети и бомбички, хвърлени по улиците, уриниране пред входни врати, осквернени паметници на културата.

Най-засегнат е известният в цял свят площад "Испания" с фамозния фонтан Ла Баркача на големия италиански скулптор Пиетро Бернини и неговият син Джан Лоренцо. Реставриран наскоро с частни средства от 200 000 евро, фонтанът стана прицел на нецивилизованото поведение на ултрасите и щетите все още се уточняват от експерти.

В сблъсъците със силите на реда бяха ранени 13 полицаи, а задържаните холандци са 28. Очаква ги глоба от 45 000 евро на човек, за някои и забрана да идват в Италия.

За премиера Матео Ренци случилото се е варварщина и недопустимо. От холандското посолство признаха, че това е срам за тях и ще се предприемат необходимите наказания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна