Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балкански фолклор на музикалната сцена в Ню Йорк

БНР Новини
Рая Брас Бенд
Снимка: личен архив

В сценичния афиш на Ню Йорк, една от музикалните столици на света, групите, включващи балкански ритми в репертоара си, стават все по-многобройни. Своето увлечение по балканския фолклор не крие и американският акордеонист Матю Фас, който наскоро беше за пети път в България. В интервю за Радио България Матю разказва защо напуска своята работа в ИТ сектора, за да посвети по-голямата част от времето си на своята най-голяма любов – музиката:

Интересът ми се зароди през 90-те години на м.в., когато чух изпълнение на „Мистерията на българските гласове” по колежанска радио станция, докато живеех в Сан Франциско. Бях очарован. По това време гледах филмите на Емир Кустурица, пълни с невероятни мелодии. Първият си акордеон закупих на гаражна разпродажба. Започнах да се уча сам и след това открих музикалните уъркшопи, организирани от Центъра за изучаване на фолклорния живот на Източна Европа. Това беше мястото, където се докоснах до изключително много инструменти и стилове музика от България, Гърция, Македония, Турция. На първия уъркшоп, който посетих в Калифорния, специален гост беше ромската легенда Есма Реджепова.

Матю ФасПо време на първото си посещение в България през 1999 г. Матю е впечатлен от непринуденото изпълнение на малък сватбарски оркестър, който вижда в Благоевград на фестивала „Пирин Пее”. Завръщайки се в Ню Йорк, той е убеден, че иска да свири именно в този жанр. Днес Матю е част от групата „Рая Брас Бенд” – духов оркестър от американски музиканти, свързани от страстта си към балканската музика. Започват със сръбски и цигански мелодии, след това добавят български, албански, турски и гръцки мотиви, като в момента пишат своя собствена музика с балкански ритми. Част са от фолклорната музикална сцена в Ню Йорк, като свирят също в Чикаго, Ню Орлийнс и Сан Франциско, където интересът към балканската музика през последните години нараства.Как се приема фолклора на Балканите отвъд Океана?

През 60-те и 70-те години в Америка имаше много голям интерес към източноевропейската народна музика – казва Матю. – Може би причината беше, че тя се възприемаше като забранен плод. Тази музика беше създавана зад Желязната завеса. Ние не трябваше да я слушаме, не трябваше да мислим за страните там, но имаше хора, особено в колежите и университетите, които се интересуваха от нея. Много от преподавателите в уъркшоповете на Центъра за източно-европейски фолклор са пътували из Балканите през 70-те години. Това са етномузиколози, танцьори, музиканти. В Ню Йорк през 70-те години народната музика е била на мода. Сега има възраждане на интереса към нея и голям наплив от музиканти, които искат да изучават и изпълняват именно балканска музика.

Много от тях участват в едно от най-големите музикални събития за балкански фолклор на Източното крайбрежие – Златния фестивал на балканската музика „Златне Усте” в Ню Йорк. Последното му издание се проведе в средата на януари тази година с участието на 65 групи и многобройна публика:

Фестивалът е създаден от група ентусиасти, основно музиканти от „Златне Усте”. Това е първият духов оркестър в Северна Aмерика, който изпълнява сръбска музика в Ню Йорк с голям успех вече 30 години – продължава Матю. – За впечатляващата история на тази група беше създаден документалния филм „Браслендс”. На първото издание на фестивала през 1985 г. идват едва 100-200 души. С времето събитието се разраства и в момента се провежда в огромна зала в Бруклин, като групите свирят едновременно на 4 сцени. Там може да видите всякакви хора – сърби, македонци, албанци, българи, американци – всички ние танцуваме заедно.

Покрай фестивала Матю вече има много приятели от България в Ню Йорк – това са групата „101 Каба гайди”, танцовият състав „Босилек”, оркестър „Кабиле” и детският хор „Младите гласове на Ню Йорк Сити”. Матю планира да посети България отново – за националния фолклорен събор в Копривщица през август. Следващата стъпка ще бъде да доведе тук всички музиканти от „Рая Брас Бенд” за едно истинско балканско надсвирване на Балканите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени