Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо информацията за злоупотребите във ВМА излиза сега

Снимка: БГНЕС
Народното събрание прекрати правомощията на ген. Стоян Тонев като народен представител и председател на Комисията по здравеопазване. Вчера той сам подаде оставка след разговор с премиера и председател на партия ГЕРБ Бойко Борисов.

Повод за оставката стана журналистическо разследване на бТВ, според което докато ген. Стоян Тонев е оглавявал Военномедицинската академия, там е действала частна фирма, която е генерирала загуби за 10 милиона лева, за сметка на болницата.

Ген. Тонев беше атакуван мощно след влизането си в политиката. И в медицината, и в политиката разстоянието от "Осанна“ до "Разпни го" е много малко, коментира по темата д-р Нигяр Джафер – бивш председател на комисията по здравеопазване към НС. Тя подчерта, че в комисията никога не са постъпвали официални материали за злоупотреби във ВМА.

Д-р Емил Райнов – заместник-председател на парламентарната здравна комисия в настоящото Народно събрание каза, че от докладна, представена от ген. Тонев през 2013-а година, е станало ясно, че до 2008-а година болницата не е имала никакви задължения, а след това, в продължение на 4 години са натрупани задължения в размер на 96 милиона лева.

Видно е тези задължения кога са натрупани и кой не си е свършил работата, каза д-р Райнов и допълни:

Защо неща, които се знаеха, неща, за които всички знаехме, че има доклади, че се разследват, защо именно сега, именно за два дни се случи това нещо. Същевременно много леко забравяме въпроса какво се случва с тези близо 500 милиона лева задължения на другите болници, където принципал е министърът на здравеопазването.

Разговорът с д-р Нигяр Джафер и д-р Емил Райнов, както и репортаж по темата, можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени