Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Дюлгеров: С „Буферна зона“ се прощавам с киното като режисьор

Снимка: БГНЕС

По някакъв начин си давам сметка, че проблемите, които ме занимават много, като че ли не занимават съвременниците ми и това е едно от обстоятелствата, което ме кара да мисля, че ще кажа довиждане на киното като режисьор. Това каза режисьорът на „Буферна зона“ Георги Дюлгеров в интервю за предаването „12+3.

На 6-и март на София филм фест зрителите ще могат да видят филма „Буферна зона“:

Буферната зона за мен е понятие, което обозначава пространството между живота и отвъдното, т.е. не са ни допуснали да отидем в отвъдното, защото имаме грехове за признаване. Също така това е и пространството на съня. Филмът е базиран върху шест мои действителни сънища.

Чрез този филм се прощавам и с киното на моята младост. Киното на 60-те – 70-те години. Това кино, което лично мен като режисьор ме оформи. Прощавам се с големите режисьори, които ми повлияха и отдавам почит. Всеки един от сънищата е посветен на един определен режисьор, каза той и поясни, че става дума за Федерико Фелини, Ингмар Бергман, Микеланджело Антониони, Франсоа Трюфо, Рангел Вълчанов.

Филмът ще бъде излъчен и в рамките на фестивала София филм фест на брега в Бургас на 15-и март. В Пловдив - на 22-ри март.

В кината филмът ще бъде пуснат на 20-и април.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени