Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Публичен регистър за адвокатите, които ще удостоверяват частни документи

БНР Новини
Ралица Негенцова
Снимка: БГНЕС

„Адвокатурата никога не се е конфронтирала с някоя от останалите правни дейности, но нека всеки знае какво може да върши. Ние не навлизаме в чужди полета, но няма да допуснем и други да навлизат в нашата дейност“ - това каза в „Законът и Темида“ председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, по повод атаките на различни професионални гилдии срещу внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата. Според нея предлаганите промени са важни, но не са многобройни и фундаментални и това е нещо, с което силно се спекулира, а измененията са стриктно съобразени със сравнително-правни проучвания, тълкувателната практика на върховните съдилища и в духа на провежданата реформа в съдебната власт.
Като основни цели на промените Ралица Негенцова определи- облекчения достъп и разширяване правото на избор за правна услуга на гражданите, както и навлизането в адвокатската професия на високо квалифицирани специалисти. „Всеки трябва да може да направи правна консултация и този, който я е дал, трябва да може да носи отговорност за своята компетентност“ - е категорична тя. Като инструменти за прочистване на адвокатурата от недобросъвестни юристи, посочи предвидените по-дълги срокове за сигнализиране при дисциплинарни нарушения и увеличения размер на дисциплинарните наказания.
По повод броженията срещу възможността адвокатите да удостоверяват частни документи, Негенцова каза, че е съвсем естествено нотариусите да бранят професионалните си интереси. Тя припомни, че в момента такива заверки правят също градски и селски кметове, заместници, кметски наместници и общински секретари, често без правни познания и без това да е тълкувано като заплаха за правата на гражданите и „националната сигурност“. „Сега това е дейност, която не се контролира“, каза председателят на Висшия адвокатски съвет и допълни: „Не всеки адвокат ще може да прави такива заверки. Адвокатите трябва да отговарят на определени изисквания и процесуални условия. Заверки ще има право да извършва единствено адвокат, регистриран в Публичен регистър. Той ще притежава уникален печат и регистърни книги, също както нотариусите. Удостоверителната дейност на адвокатите ще става по ред, определен от Министъра на правосъдието, съвместно с Висшия адвокатски съвет. Дейността им няма да бъде безконтролна“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна