Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Г. Плиос: Ако правителството на СИРИЗА се провали, на власт в Гърция може да дойде "Златна зора"



Не смятам, че гръцкият премиер си спечели нови неприятели след изявленията му по адрес на премиерите на Испания и Португалия. Тези държави и други държави от ЕС помогнаха на Гърция. Тук не става дума за това. Става дума за позицията, която тези две правителства имаха по време на преговорите в Еврогрупата и които бяха против искането на гръцкото правителство да има програма –мост докато Гърция даде окончателна програма за излизане от кризата. Тази позиция беше оформена преди преговорите. Тук не става дума за враждебна позиция, а за оценка, която Ципрас отправи по време на заседанието на Централния комитет на СИРИЗА, каза в интервю за предаването „Събота 150“ проф. Георгиос Плиос, социолог, преподавател в Атинския университет.

Испанското и Португалското правителство имаха такава позиция спрямо Гърция по програмата – мост, поради две причини. Първо тази позиция на двете правителства е резултат от тяхната политически подход по въпроса за справянето с кризата. Те са консервативни правителства. Затова те приемат германската позиция. Втората причина е, че тези правителства са направил и точно каквото ЕЦБ и Тройката са им казали, но не са в толкова добро състояние, както те твърдят. Фактически тук става въпрос за една реална интеграция на Еврогрупата, защото правителства се „намесват“ в вътрешните работи на друга страна. Това е процес на задълбочаване на тази интеграция, която по един или друг начин ще даде тласък на по-нататъшното развитие на Европа, добави той.

СИРИЗА е партия с различни политически и идеологически течения и към Ципрас се отправят много критики за това, че той направи много отстъпки от програмата на СИРИЗА. Той трябваше да обясни каква е била ситуация по време на преговорите в Еврогрупата. Той описа какво точно стана и какво е било мнението на другите правителства. Всичко беше казано в хода на обяснение на тези трудности. Не мисля, че има нюанс на отмъщение или нещо друго, коментира проф. Плиос.

Според него, наистина по време на преговорите гръцкото правителство е отстъпило от някои от искания в програмата, но от друга страна Германия и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също са отстъпили: Това, което бе постигнато в Еврогрупата беше едно междинно решение, т.е. Гърция ще трябва да спазва изискванията на програмата, но от друга страна се даде възможността на гръцкото правителство да ги приложи по-гъвкаво.

Проф. Плиос смята още, че ако правителството на СИРИЗА се провали, на власт в Гърция може да дойде крайнодясната партия "Златна зора": Ефектът от едно такова негативно развитие на нещата няма да бъде само в Гърция, ще обхване и Европа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени