Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима чеченци са заподозрените за убийството на Борис Немцов

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общо петима са заподозрените чеченци за убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов. Срещу двама от тях днес бяха повдигнати конкретни обвинения.

И петимата бяха докарани днес в московския районен Басманен съд, който постанови тяхната мярка за неотклонение и ги остави в ареста. Първите двама задържани Анзор Губашев и Заур Дадаев бяха обвинени за извършването на убийство в състава на организирана група, а останалите засега са само заподозрени за участие в това престъпление.

Пръв своя срок на задържане научи бившият заместник командир на чеченския батальон "Север" Заур Дадаев. Той, както и останалите, ще остане в ареста до 28 април. В постановлението на съда се казва, че Дадаев е признал вината си за убийството на Борис Немцов, макар че в съда той не казал нищо друго освен, че не е съгласен с ареста. Докато журналистите бяха в залата, той успя да се провикне Аз обичам пророка Мохамед.

Един от задържаните Темерлан Ескерханов твърди, че имал алиби за деня и часа на престъплението. И петимата задържани отричат своята вина за убийството на Борис Немцов. Тяхната защита обяви, че ще обжалва съдебното решение за задържане под стража.

Според съобщения от чеченската столица Грозни снощи там е бил предприет опит да бъде арестуван още един заподозрян за убийството на опозиционния политик, но той се самоубил като взривил бойна граната. Преди това той хвърлил граната и срещу силите за сигурност. По време на акцията няма пострадали полицаи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени