Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два български филма участвуват в тазгодишното издание на най-големия филмов фестивал за европейско кино в Северна Америка

Фотоколаж: Вергил Митев

Два български филма участвуват в тазгодишното издание на най-големия филмов фестивал за европейско кино в Северна Америка. Това е 18-ят европейски филмов фестивал в Чикаго, който се провежда от 6 март до 2 април. Включени са 61 премиери на нови игрални филми от 27 държави. Традиционно филмовата програма е пъстра и разнообразна с филми, дебютирали на някои от най-известните фестивали в Кан, Торонто, Ротердам и др.

В последните години също тъй почти традиционно има и българско участие. Тази година българските филми, включени във фестивалния афиш в Чикаго, са два: “Съдилището” на режисьора Стефан Командарев и "Урок” на Кристина Грозева и Петър Вълчано.

Във филма “Съдилището “ действието се развива в малко планинско селце на българо-турската граница и разказва за греха, опрощението и разплатата. Митьо е загубил всичко, което някога е имало значение за него – съпругата, работата си и доверието на сина си. За да спаси поне връзката с детето си, той трябва да намери опрощение и да плати за греха си, извършен преди 25 години.
Към предварителното представяне на филма “Урок” организаторите отбелязват, че идеята на филма е взаимствувана от действителен случай, когато преди години една учителка се опита да ограби банка с воден пистолет, за да изплати ипотеката си. “Ню Йорк Таймс” в ревюто си за филма отделя специално внимание на изпълнението на Маргарита Гошева в главната роля, а организаторите отбелязват, че филмът е отличен с награда за дебют на кинофестивалите в Сан Себастиян и Варшава,  и още с призове от Токио, Солун, Еквадор, Гьотеборг.

Първата българска прожекция е тази вечер, а фестивалът на европейското кино в Чикаго продължава до 2 април.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна