Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия "Конният спорт в България": Конен спорт в ново време

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Повече от сто години българският конен спорт се крепи на ентусиазма на поколения ездачи и инструктори, на селекционери, гледачи и любители, които поддържат изявите на нашите състезатели. Първите сензационни награди през двайсетте и трийсетте години на миналия век дават повод в Европа да се заговори с уважение за конния спорт в страната ни. След 1950 година българската ездова школа запазва авторитета си, като успява да изпраща свои възпитаници на повечето олимпиади и други престижни състезания. Постижение на фона на стремглаво развиващите се богати водещи страни в областта на конния спорт. В индивидуалните и отборните представяния наши състезатели се класират в първата десятка или сред двайсетте най-добри в света. Имената на Генко Рашков, Цветан Дончев, Борис Павлов, Никола Димитров, Росен Райчев и други изявени състезатели са добре известни на спортния свят. Те следват примера на първите прославени български ездачи, за които и сега се говори като за легенди.
Българската федерация по конен спорт се стреми да създава условия, които да привличат повече деца и юноши в редовете на спортуващите, тъй като конният спорт, подготовката на конете и грижата за тях развиват много ценни качества. Освен физическото здраве и трудолюбието, досегът на подрастващите с изключителното творение на природата – коня, ги възнаграждава с изграждане на постоянство в характера, воля, доброта и усет за красота.
Участници в предаването са генералният секретар на Българската федерация по конен спорт Теодор Шейтанов, състезателите от близкото минало Крум Рашков, Лазар Даков, Генко Събев, зооинженерът Борислав Стефанов от конезавода „Кабиюк“, управителката на конна база „Генерал Крум Лекарски“ в Божурище Димана Колева, треньорката Боряна Крумова, настоящите състезатели Ангел Няголов и Андрей Сашев, виртуозният пианист, малкият Николай Маринов, благодарен и на конния спорт за постигането на успехите в музиката.




26 март

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна