Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На финала си е делото срещу бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов

| обновено на 25.03.15 в 12:22
Снимка: БГНЕС

На финала си е делото срещу бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Той поиска от Върховния касационен съд да отмени присъдата му от три години и половина затвор и да го признае за невинен по обвинението за престъпление по служба. Върховните съдии обявиха, че ще се произнесат по делото в разумен срок.

Макар Златанов да е на съд за две неправомерно администрирани преписки за конфликт на интереси срещу президента Плевнелиев и бившата му съветничка Димана Ранкова, централно място в целия процес заеха наскоро откраднатите му тефтери – с инициали и указания. Така беше и днес. И ако досега той твърдеше, че това са личните му мисли, записани като работни бележки, пред върховните съдии Златанов добави:

Исках да кажа всъщност за какво се касае, за какво съм обвинен всъщност и какво е съдържанието на тези прословути демонични тефтери. Това са цитати от телефонни разговори, проведени от мен с много хора, включително и с политици, аз не съм се крил от никого, както и част от преписки. И всъщност искам да кажа, че тези думи не са от моя речник. Това не са поръчки. Да оставим, имена повече да не коментираме, тъй като благодарение на вас, на медиите и на прокуратурата, се създаде този демоничен образ. Вие какво искате да знаете – тефтерите или това, за което съм съден.

Златанов не каза кой от телефонните му събеседници е автор на думите "да се удари или да се оправи", но обясни, че те не били от неговия речник.

ВКС обеща да се произнесе в разумен срок. Последната съдебна инстанция може да оправдае Златанов, да направи присъдата му условна или да върне делото за ново разглеждане.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна