Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законопроект на АБВ предвижда мерки за опазване на земеделската продукция от посегателства

Проектозакон предвижда земеделска продукция да може да се продава на дребно само на определените за целта пазари. Предложението е внесено от парламентарната група на АБВ. Проектът предвижда и мерки за опазване на земеделското имущество. Предлага се кметовете да назначават полски пазачи, на които фермери да плащат за охраната на селскостопанска продукция, обясни в "Преди всички" един от вносителите – проф. Иван Станков:  

Предлагаме продажбата на земеделска продукция да става само на определените места, продажбите на дребно, а не както е сега – по разни сергии навсякъде. За охраната предвиждаме да има полски пазачи, назначени от кметовете.

Според кмета на Кюстендил Петър Паунов обаче от мярката може да има ефект само ако подобна охрана се осъществява съвместно с МВР: 

Ако не се работи с МВР, няма да има ефект: За пример само мога да дам десетките пребити горски служители, които уж са овластени по закон да охраняват горите и виждаме как ежедневно биват малтретирани от банди, които са многобройни, добре въоръжени и изключително добре организирани. При нас има ефект, защото много добре работим с полицията.

Интервютата на Веселина Миланова с проф. Иван Станков и с Петър Паунов можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна