Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Международният ден на хумора и шегата

Международния ден на хумора и шегата празнуват жителите на Габрово. Градът е известен като столицата на смеха. "Домът на хумора" отбелязва 43-тия си рожден ден и отваря врати за безплатни посещения.

На един от най-известните габровски символи Рачо Ковача, чийто паметник се извисява над водите на Янтра вече 80 години, е посветено забавлението за най-малките, които ще подредят пъзел с образа на легендарния основател на Габрово. В празничния ден "Домът на хумора" ще представи изложбата "Нашенци преди и сега" с рисунки на любимите персонажи на хумориста Чудомир, излезли изпод ръцете на малките художници от Казанлък, където Чудомир живее и работи до смъртта си. В залите на смеха ще бъде показана и представителна изложба, отбелязваща 30 години от създаването на Федерацията на европейските организации на карикатуристите. Почитателите на хумора в Габрово ще поздрави лично президентът на организацията Бернар Бутон. Ритуал срещу дъжда ще събере габровци в центъра на града, за да измолят хубаво време за деня на карнавала - 16-и май. 

Международният ден на хумора и шегата ще бъде отбелязан и във Враца с различни прояви, една от които е представяне на известни местни сатирици. Цветан Дочев, с псевдоним Дедо Скръц, разказва:

Първи април си е ден на хумора, един чудесен повод за празнуване и особено врачанци, защото ние имаме много традиции в хумора и самият врачански говор е на всяка една дума. Немаш ли чувство за хумор, много пъти съм го казвал - пиши се бегал.

Денят на хумора и шегата в град Генерал Тошево, наричан още малкото Габрово, ще бъде отбелязан с карнавал "Голямата усмивка". На площада ще има конкурси, ревю, забавни игри, атрактивни томболи и награди.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна