Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С фестивала „ДашПоп“ студенти от САЩ изградиха мост между различните общности в региона

Изкарването на добри оценки в университета понякога може да бъде свързано и с приятни преживявания. Група студенти в САЩ работиха над проект, който им даде възможност да организират музикален фестивал, като по този начин те се опитаха да изградят мост между различните общности в региона.

Тълпи от хора се събират пред популярно заведение в Уинстън Сейлъм, Северна Каролина. Петък вечер е и в продължение на два дни „Зигис“ са отворили врати за специално събитие. Помещението е обширно, приличащо на хале с огромна сцена, дансинг и три бара. По стените могат да се видят плакати от известни гости. Посетители от различни слоеве изпълват двата етажа на клуба, общуват помежду си и танцуват на фона на хип-хоп ритми. Картината е подобна в края на всяка седмица, но този път има нещо различно.

Фестивалът „ДашПоп“ е изцяло организиран от студенти. Той е крайният резултат от курса „Изкуства и Предприемачество“, който се преподава в университета „Уейк Форест“. Посетих „ДашПоп“ и имах възможност да говоря със студентите, докато те се грижеха за плавното протичане на събитието. Кейти ВендърУайд е една от тях:

Това е един различен тип учене. Има много повече практическа работа и много повече събиране на опит от реалния свят. Не е като да пишеш домашни. Ти правиш неща, планираш, работиш с екипа си. Според мен това е много полезно и ни дава възможност да имаме за какво да говорим по време на интервютата си за работа.


Лен Нейбърс
е преподавателят, успял да впечатли Академичния съвет със своята идея:

Това е един експериментален курс, така че студентите не знаеха в какво се забъркваха. Аз си мислех, че аз бях наясно, но всъщност не бях. Искаше ми се да добият опит в ръководенето на бизнес и за тази цел трябваше да има отличителни начало и край. Двата факултета – по комуникация и по предприемачество оказаха невероятна подкрепа. Даже като представях курса за одобрение си мислех, че трябва да дам какви ли не аргументи, за да защитя причината, поради която го правя. Вместо това те само ме попитаха: Какъв според теб трябва да е номерът на курса?

За младите организатори напускането на класната стая и протягането на ръка към общността се оказва както полезно, така и приятно.

Реакцията на публиката е положителна и ако тя трябваше да им пише оценка, сигурно би им поставила 6 плюс. Двете вечери бяха пълни до последно. Някои се изненадаха, че бурните нощи са част от университетски курс.

По време на „ДашПоп“ из Уинстън Сейлъм културните събития бяха разпръснати из три точки в града. Сред изпълнителите имаше представители на различни жанрове, които привличаха разнообразни гости. Тук, в „Зигис“, фокусът през първата вечер беше на хип-хоп артисти като Рапсъди, която е работила със суперуспешния рапър Кендрик Ламар, Хедър Виктория и спечелилият "Грами" продуцент и социален активист 9th Wonder.

След фестивала доктор Алън Лаудън, декан на факултета по Комуникации в Университета „Уейк Форест“, ми каза, че „Изкуства и Предприемачество“ може да служи за пример на университета:

Имаме нужда от повече връзки във факултета между останалите специалности, що се касае до предприемачество. Например, тези, от Здравна комуникация, може да работят в болниците, а групата, изучаваща застъпниците за обществени дела, да организират кампании. Изглежда, ако застъпим част от учебния си план в реални неща, той ще придобие по-голям смисъл. Хората могат да разберат теорията, ако имат нещо, към което да я приложат. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна