Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите призоваха Турция да признае за "геноцид" избиването на арменци от Османската империя

Снимка: europarl.europa.eu

Евродепутатите призоваха вчера Турция да признае за "геноцид" избиването на арменци от Османската империя по времето на Първата световна война. Турция се противопоставя на използването на думата "геноцид" и твърди, че са били убити до милион и половина арменци. Анкара се закани да игнорира това предложение. Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че подобни изявления трябва да "влизат през едното ухо и да излизат през другото".
 
Това е геноцид. Трябва да заявим ясно, че не можем да решаваме конфликти между нации, когато отричаме факти или се опитваме да ги променим, а трябва да се изправим честно пред миналото, каза унгарският евродепутат Бенедек Явор.

Членове на арменската диаспора настояват и други парламенти по света да последват примера на европейските си колеги.

За мен това е крачка напред. По-добре е от нищо. Това показва, че въпросът се нуждае от по-нататъшно решение. И че не е забравен. Надявам се, че това е само една стъпка от целия процес, каза Ема Аргутян, арменка, живееща в Брюксел.
 
Турция се противопоставя на решението като заявява, че политиците не трябва да се намесват, а да оставят тази работа на историците.

Европейският парламент допусна историческа грешка отново, обиждайки Турция. Това е обидно за турците и за Турция. Това е неприемливо. Решението е едностранно, без консултации или диалог. То няма правна стойност. Няма значение за Турция или за отношенията между Европейския съюз и Турция, защото Европейският парламент не може да говори от името на Европейския съюз, каза турският посланик в блока Селим Янел.
 
Европейският парламент за пръв път призна избиването на арменците за геноцид през 1987-а година. 20 страни, сред които Франция, Италия и Русия, споделят това мнение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна