Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германци протестираха срещу готвеното споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди германци протестираха в събота срещу подготвяното Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, което представлява споразумението за свободна търговия между САЩ и страните от ЕС, предаде ДПА.

На днешния ден, обявен за Световен ден за протест, в много германски градове, сред които Берлин, Хамбург, Франкфурт и Щутгарт, се състояха над 190 демонстрации.

Подготвяното търговско споразумение със САЩ цели да намали регулаторните бариери и да облекчи достъпа до пазарите.

Има много голям риск споразумението да ограничи демократичните ни права. В бъдеще големите корпорации ще имат още по-голямо влияние върху законодателните процеси, казва Тило Боне от неправителствена организация, която следи дейността на хранителната промишленост.

В Германия има голяма съпротива срещу споразумението, което според мнозина критици ще занижи стандартите за храните и ще подкопае строгите правила на ЕС за хранителните добавки, генетично модифицираните култури и използването на пестициди.

Протестите срещу ТПТИ, които се проведоха и в полската столица, са организирани преди насрочения за понеделник 9-и кръг от преговорите между САЩ и ЕС в Ню Йорк.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени