Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Илиян Илиев:

Космическият телескоп "Хъбъл“ е най-голямото постижение след далекогледа на Галилей

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Космическият телескоп "Хъбъл“ е най-голямото постижение за астрономията след далекогледа на Галилей от 1602 година. Благодарение на него ние сега знаем възрастта на Вселената, която е малко повече от 13 млрд. години.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "12+3“ астрономът проф. Илиян Илиев от Института по астрономия.

В четвъртък се отбелязва 25-годишнината от изстрелването на космическия телескоп "Хъбъл“. В деня на събитието ще се проведе лекция, водена от проф. Илиев, изложба, ще има и специална изненада за гостите:

Събитието се провежда по инициатива на Европейската космическа агенция и НАСА. Ще се състои в 60 града в Европа. В България това ще са София и Смолян. Голяма част от организаторите на това събитие са връстници на телескопа – млади колеги астрономи. В големия салон на БАН в 18 часа ще има изложба с фотоси, посветена на това събитие. След моята лекция, гвоздеят на вечерта ще бъде невиждано дотогава и непубликувано изображение, получено с телескопа.

Благодарение на резултатите, получени с "Хъбъл“, ние знаем за света много повече, обясни още проф. Илиев:

С помощта на космически телескоп, ние успяваме да виждаме по-далечни обекти. Колкото по-далечни обекти виждаме, толкова по-назад във времето се връщаме. Това е една своеобразна машина на времето. Около 150 гигабайта информация седмично се свалят оттам.

Ние сега знаем много по-добре размера и възрастта на Вселената, благодарение на него. Тя е на възраст малко повече от 13 млрд. години. Атомите, които ни изграждат, са преминали през поне три звезди.

До няколко години в атмосферата ще бъде изстрелян следващият телескоп, който ще е много по-голям по размери, допълни проф. Илиев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна