Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селскостопанската академия иска финансова самостоятелност

Учените от Селскостопанската академия настояват за спешна промяна в закона, която да даде относителна финансова самостоятелност на Академията. Издръжката, която държавата отпуска за звеното, намалява всяка година, а научните институти нямат достъп до собствените си приходи.
 

Селскостопанска академия разработихме проектозакон и го внесохме в Министерството на земеделието, каза в интервю за предаването "Преди всички" директорът на Агробиоинститута към Селскостопанската академия Росица Бъчварова.

С този закон искаме промяна, която да ни позволи, като БАН и университетите, да имаме отделен бюджет и собствените ни приходи, които са от производство и проекти, да се връщат при нас, обясни тя.

Институтът има спечелен проект за 720 хил. лв. през 2009-а година и все още не са получени, съобщи още тя: Парите са ни преведени от фонд "Научни изследвания", централизирани са в Министерството на земеделието, от там в СЕБРА и досега ние не сме ги получили. По закон това не е допустимо и затова писахме писма до всички инстанции, включително и до министър-председателя Бойко Борисов. Всяка година се намалява бюджетът на Академията с по 2-3 млн. лв. и ние в момента нямаме пари за заплати, издръжка, да не говорим за пари за наука. Освен това вчера излезе постановление на МС, с което се съкращава бройката на служителите в научните институти с 350 души. Това създава много големи трудности, защото свободните бройки почти не съществуват. Средната заплата в нашия институт е 550 лева, но се движи от 360 лв. до 730 лв.

Председателят на Селскостопанската академия проф. Тотка Трифонова потвърди предстоящото съкращение на 350 души от работещите в структурата. Според нея в Академията има неефективни звена, които трябва да бъдат закрити, а до края на годината промяната в Закона трябва да бъде факт: Във всички случаи по-добрият вариант е да се извърши оптимизиране на състава, отколкото да го наричаме чисто съкращаване на персонал. Трябва да умеем да извършим това намаляване на щата в Академията интелигентно. Не бива да се подходи формално. Провеждаме срещи с ръководителите, провеждаме анализ на структурите и изискваме от структурните звена да не постъпват формално, а да преценят своите дейности и тези дейности, които тежат на Академията като научна структура, да бъдат ограничени. В нашите институти е необходимо да се извърши структурна и организационна реформа и това ние предвиждаме с промяна на Закона за Селскостопанска академия.

По думите на проф. Трифонова, има разговори на различни нива да се промени чл.1 на Закона, който дава друг начин на управление на финансовите средства, т.е. Академията да формира самостоятелен бюджет, който се състои от трансфер, субсидия и собствени средства. 

Интервюто на Веселина Миланова с Росица Бъчварова и проф. Тотка Трифонова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна