Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски и други паралели: Традиции и реалност в Република Южна Африка – срещи в музея

БНР Новини
Н.Пр. г-жа Ванеса Ивон Калвърт, извънреден и пълномощен посланик на Република Южна Африка у нас
Снимка: Божидар Любенов

Красива, девствена природа и ярко слънце над зелените хълмове на Африка и сафари…
Диаманти, злато, приключения... И апартейд…
Вероятно това е първото, за което се сещаме, когато насочим мислите си към Република Южна Африка, с нейните три столици – Претория, Кейптаун, Блумфонтейн – някогашните главни градове на трите основни колонии, влезли в състава на Южноафриканския съюз. В Претория се намират органите на изпълнителната власт, парламентът е в Кейптаун, а в Блумфонтейн е Върховният съд. Конституционният съд е в Йоханесбург.
ЮАР е известна с езиковата си пъстрота. Според  конституцията за официални са признати 11 езика, като най-разпространеният е зулу. Английският език се използва от правителството, в рекламите и в бизнеса. Неговото изучаване е задължително и във всички училища.
Културното многообразие може да се открие и във всеки един от музеите на Република Южна Африка.
В Претория, емблематични за историята и традициите на страната, са Музеят на първите заселници, разположен на открито, Трансваалският и Научно-технологическият музей, Музеят на изобразителното изкуство, както и Къщата-музей на Пол Крюгер – първият президент на една от двете независими републики на африканерите, преди англо-бурската война – Трансваал,
На територията на Трансваал е запазена и най-голямата диамантена мина, в която през 1905 г. е намерен прочутият диамант „Кулинан“. Необработен тежал около 3000 карата и бил с размера на юмрук на възрастен мъж. След като английският крал Едуард VII получава това съкровище за своя 66-ти рожден ден, като подарък от Правителството на Трансваал, бижутери от Амстердам обработвали диаманта в продължение на почти две години, за да получат от него 9 големи и към 100 малки скъпоценни камъка. По-късно четирите най-големи от тях, били вградени в скиптъра, короната и други символи на кралската власт.

В Йоханесбург, финансовият и икономически център на Република Южна Африка, един от най-значимите културни обекти е в предградието Совето – къщата на Нелсън Мандела. Освен всичко, свързано с живота на бореца срещу апартейда, впечатлява колекцията от банкноти, върху които хора от цял свят са писали послания, за да подкрепят Мандела не само финансово, но и и да му вдъхнат увереност и надежда…
Музеят на апартейда допълва познанията и впечатленията за състоянието на страната и на хората в онези години. Още с влизането си посетителите получават едновременно и билет и символ на апартейда. Защото билетите са за черни и бели, а влизането в музея също е през два различни входа.. През 2014 г. Република Южна Африка отбеляза 20 години от провеждането на първите свободни избори в страната – на 27април 1994 г.
От времето на Великите географски открития и далечните морски пътешествия – от края на 15 в., довели до възникването на колониално-търговските системи – Република Южна Африка и до ден днешен се променя непрекъснато. Променят се и нейните хора.
За културното наследство на страната и бъдещето на  културното многообразие, разговаряме с Н.Пр. г-жа Ванеса Ивон Калвърт, извънреден и пълномощен посланик на Република Южна Африка у нас.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна