Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът край Чернобилската АЕЦ е под контрол, няма данни за радиация

Няма промени в радиационния фон в резултат на горския пожар край Чернобилската АЕЦ, заяви украинският премиер Арсений Яценюк. Той допълни, че ситуацията е под контрол.

За потушаването на пожара са изпратени три самолета, един хеликоптер, значително количество техника, както и полицейски сили.

По-рано днес украинският вътрешен министър Арсен Аваков заяви, че ситуацията се е изострила поради силния вятър. Според украинското министерство за извънредните ситуации пожарът, избухнал вчера, се е разпространил върху няколкостотин хектара, предаде Франс прес.

Около централата е установена 30-километрова забранена зона, която продължава да е заразена с радиоактивни частици, отбелязва Ройтерс. През февруари международни експерти предупредиха, че голямо количество опасни изотопи са останали в горите край Чернобил и може да се разпространят от горски пожари.

Четвърти реактор на Чернобилската АЕЦ, епицентърът на взрива през 1986-а година, е покрит с бетонен саркофаг, който украинските власти планират да заменят с нов до 2016-а година.
  
Информацията е на БТА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна