Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравната комисия не успя да реши дали държавата да има пълен контрол над Здравната каса

Снимка: БГНЕС

Решението дали държавата да има пълен контрол над Здравната каса остана за депутатите в пленарна зала, след като парламентарната здравна комисия, която днес разглежда предложенията за промени в Закона за здравното осигуряване, внесени от министър Петър Москов, не успя да вземе решение по въпроса. По-голямата част от пакета промени обаче бяха приети с гласовете на депутатите, представляващи партиите от мнозинството.

В проекта на Министерството на здравеопазването за промени в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) се предвижда представителите на държавата в Надзорния съвет на Касата да са мнозинство, достатъчно за взимане на решения. Според министър Москов това ще регламентира отговорността на държавата. От опозицията обаче възразиха, че парите от здравни вноски в бюджета на НЗОК са много повече от тези, които се превеждат като трансфер от държавния бюджет и не е демократично осигурените лица да нямат контрол върху харченето на тези пари. До решение обаче не се стигна, тъй като депутатите в Здравната комисия се разделиха поравно - осем на осем "за" и "против" това предложение.

Депутатите поискаха министър Петър Москов да даде обяснение за отстраняването на директора на столичната университетска многопрофилна болница "Св.Иван Рилски" и плановете за обединение на девет от най-големите болници в държавата в едно общо дружество.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна