Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести и разделение белязаха Деня на труда в някои страни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция Денят на труда беше отбелязан с нарастващо безразличие и разделения между синдикалните организации. Традиционните демонстрации в Париж бяха на три различни места, след като два от основните френски синдикати се отцепиха в отделни митинги. Разделение има и в крайнодесния Национален фронт - докато лидерът Марин льо Пен се готви да държи реч в центъра на Париж, нейният баща и основател на движението Жан-Мари льо Пен провокативно е избрал друг маршрут, след като беше предложен за изключване заради поредните си скандални изявления относно нацисткия режим.

Бурни протести в Берлин и Хамбург традиционно белязаха деня на труда Първи май. В германската столица стотици излязоха по улиците, за да демонстрират за различни каузи като отношението към бежанците и неравностойното заплащане на работното място. Председателят на Федерацията на германските синдикати Райнер Хофман призова за създаване на международни правила за работа.

"Досега политиците са направили твърде малко за интернационализацията на предприятията и за създаването на глобални правила за бизнеса."

Във Ваймар се стигна до сблъсъци между крайно-десни демонстранти и полицията, съобщава се за 15 пострадали и 29 задържани. Във Франкфурт полицията отмени традиционното за Първи май колоездачно състезание след заплаха за терористичен акт. Арестувани са двама души за притежание на голямо количество химикали, с които могат да се приготвят експлозиви.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна