Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 7000 души достигна броят на загиналите в Непал

| обновено на 02.05.15 в 19:40
Снимка: Площад „Дурбар“- сърцето на Стария Катманду / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на жертвите на опустошителното земетресение в Непал надхвърли 7000 души, предаде CNN, като цитира Oперационния център по извънредните ситуации в страната. Загиналите са 7040, а ранените 14397. Говорител на Mинистерството на вътрешните работи каза, че е малко вероятно да бъдат открити оцелели хора. Въпреки това спасително-издирвателните работи продължават. В неизвестност остават хиляди хора, в това число и около хиляда граждани на Европейския съюз.

Непалското правителство поднови призивите за финансова помощ от международната общност. В страната още не са постъпили обещаните средства от чуждестранните правителства. Около 33 хиляди лева са събрани досега в кампанията на Българския червен кръст в помощ на пострадалите от земетресението в Непал. В световен мащаб Международният червен кръст е събрал около 7 милиона швейцарски франка за справяне с последствията от труса.

По оценка на ООН, 3 милиона души се нуждаят от храна, разрушени са 130 хиляди жилища и 24 хиляди души в момента живеят в импровизирани лагери.

Икономическото възстановяване на Непал ще отнеме години, заяви президентът на Индийската асоциация на туристическите оператори Субхаш Гойал.

СнимкаПроливните дъждове и разрушената инфраструктура пречи на доставките на помощи до изолираните райони. Едва 20 са хеликоптерите, използвани в спасителните и хуманитарните операции. Липсата на централизирана организация на действията усложнява обстановката. Хуманитарният служител Арих Шехтер коментира пред Би Би Си:

Най-добре щеше да бъде ако разполагахме с централно командване, което да организира операциите. Това обаче не се случва. Затова не губим времето си без работа в Катманду и се насочваме към най-засегнатите райони.

В Катманду животът започва бавно да се възстановява. Предстои началото на операцията за разчистване на разрушенията с булдозери. Вече работят част от магазините; от банкоматите може да се теглят пари. Остават затворени офисите на компаниите, училищата и други учреждения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна