Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танчо Колев: Млечният сектор е обречен

Той заяви, че от 35 до 40% е паднала цената на суровото мляко, а цените на млечните продукти на пазара са същите

Млекопреработвателите извиват ръцете на млекопроизводителите от години. Дори и да дойде субсидия, тя отива в млекопреработвателните предприятия и цената на млеката – краве, овче и козе – пада. Млечният сектор е обречен. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "12+3" председателят на Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите Танчо Колев по повод кризата в млечния сектор.
 

Ниската изкупна цена на млякото и картелните споразумения са основните проблеми за млекопроизводители, смята Колев: Преди имаше фермерски пазари, които и сега ги има в Европа. С влизането ни в ЕС те бяха премахнати и всичко беше прехвърлено в млекопреработвателните предприятия, т.нар. "мандри". И тези мандри решиха да правят каквото си искат – не само с производителите, но и с потребителите. Те веднъж ги лъжат в етикетите и втори път с цената. От 35 до 40% са паднали цените на суровото мляко в България, а цените са абсолютно същите. Те достигнаха цената на агнешкото и телешкото. Цялата работа е, че няма държава, която да контролира. Нас ни контролира какво е млякото, но никой не контролира какво се продава на пазара.

Той беше категоричен, че няма как да се изчисли процентът на сухото мляко в млечните продукти, въпреки че по закон не трябва да надхвърля 20%, и допълни: Не знам как може на пазара да се нарича българско кисело мляко, при положение че половината от млякото е кондензирано, внесено от Полша, а другата половина е прясно мляко от Румъния. Какво му е българското, това е фалшификат! Даже и кофичката е от чужбина. Това е измама! След 5 години животновъдство няма да има, въпреки че не искам да съм лош пророк.

Интервюто на Венелина Попова с Танчо Колев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна