Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът ще гласува декларация за годишнината от победата над нацизма

Снимка: БГНЕС

Парламентът ще гласува днес декларация във връзка с годишнината от победата над нацизма. Предварителното обсъждане на документа в парламентарната Комисия по външна политика не доведе до съгласие. След заседанието БСП обяви, че декларацията няма да има "историческа достоверност и актуално политическо съдържание", тъй като не се подчертава ролята на Съветския съюз и антифашистката съпротива в България.

Ние се опитахме да стигнем до текст, който да удовлетворява по-голямата част от народните представители. В комисия приехме този текст с 15 гласа "за", единствено от БСП бяха "против", каза в предаването "Преди всички" председателят на Комисията по външна политика в НС и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова:

Нашият повод е годишнината от капитулацията на нацистка Германия и не искаме да влизаме в реториката на БСП. Те де факто искат да направим партизаните ветерани от войната. Според мен това е целта на цялото тяхно говорене.

Според Джема Грозданова е трудно да се стигне до консенсусен текст по една декларация, тъй този тип документи са политически актове, а чрез тях се прави политика. Тя е на мнение, че при гласуването в пленарната зала декларацията ще събере много гласове.

По темата Янаки Стоилов от "БСП лява България" и член на Комисията по външна политика каза, че в декларацията има приемливи части:

Ние проявихме достатъчно конструктивност, въпреки че имахме свой проект за декларация, който изцяло изразява нашето виждане. Приехме да се положат усилия да се направи обща декларация, но има някаква граница на компромиса и тази декларация, която се очертава да приеме днес Народното събрание, наистина принизява участието на България в антифашистката съпротива.

Според Янаки Стоилов обсъждането на декларацията във връзка с годишнината от победата над нацизма се превръща в ритуално мероприятие:

Днес тези, които не искат да подкрепят нашите предложения, не искат да признаят, че без Деня на победата – 9-и май, нямаше да има Ден на Европа.

Депутатът от БСП допълни, че ако предложенията на левицата не бъдат приети, не биха могли да подкрепят общия текст на декларацията.

Разговорът с Джема Грозданова и Янаки Стоилов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна