Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Явор Гърдев прави зрелищен „Квартет” в НДК

БНР Новини
Сцена от спектакъла
Снимка: Адриана Янкулова

Необичайно представление, което излиза извън рамките на традиционния театър, предстои да видим на необичайна сцена, само след броени дни. Става дума за спектакъла филм „Квартет - опасни връзки след края на света”, който режисьорът Явор Гърдев постави на сцената на Зала 1 в НДК. Представлението е симбиоза на театър, кино и на компютърната технология motion capture (улавяне на движение), даваща възможност да се играят персонажи, които са в 3D виртуална среда. Така двамата актьори - Снежина Петрова и Захари Бахаров, се превъплъщават във всички образи в пиесата на Хайнер Мюлер - играят трети лица, сменят пола и възрастта си, после отново се връщат в кожите си (на маркиза дьо Мертьой и виконт дьо Валмон), а на моменти играят и няколко роли едновременно. За да бъде това възможно, иновативната технология изисква артистите да са облечени в специални костюми със сензори, които засичат движенията им и подават сигнал към инфрачервени камери, разположени около металната конструкция, на която се развива действието. Заснетите движения се обработват компютърно и придават реализъм на анимационни и компютърно генерирани образи, които се проектират на огромен екран зад сцената.
Освен двамата актьори на сцената, под оркестрината се намира скрит голям екип от оператори и монтажисти, благодарение на които се осъществява всичко. Оператор и художник на осветлението е Орлин Руевски, сценичната среда и костюмите са дело на Огняна Серафимова. Дизайнът на виртуалните персонажи е създаден от аниматора Владимир Тодоров. Музиката и тонрежисурата са на композитора Калин Николов.
Разбира се, технологията е твърде сложна, за да можем да я опишем накратко тук, но затова пък резултатът е зрелище, което не сме виждали досега на родна сцена. Първите зрители ще могат да го видят на 12 и на 17 май, когато е премиерата в Зала 1 на НДК. Следващите представления са през септември.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.