Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Липсата на диалог води до нестабилност

Даниел Митов
Снимка: БГНЕС

Политическата стабилност на Република Македония и запазването на териториалната ѝ цялост са особено важни за България, заяви министърът на външните работи Даниел Митов в телефонен разговор с македонския си колега.

Министър Митов по време на разговора със своя македонски колега Никола Попоски е отбелязал, че липсата на диалог с опозицията създава политически вакуум, който води до нестабилност, от която се възползват елементи и групи, които целят дестабилизация на Република Македония. Първият ни дипломат е подчертал, че в условията на вътрешнополитическа криза са необходими отговорни действия от страна на правителството в Скопие, за да бъде върнато доверието на гражданите в работата на институциите.

Българският външен министър е подчертал спешната необходимост от възстановяване на върховенството на закона, за което носи отговорност преди всичко правителството на югозападната ни съседка. То трябва да гарантира прозрачното разследване на случилото се в съответствие с европейските стандарти. 

Даниел Митов категорично подчерта още и ключовото значение на запазването на гражданския и етническия мир в Република Македония. Той увери Никола Попоски, че България е готова да даде своя принос за това както по двустранна линия, така и в рамките на усилията на Европейския съюз.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени