Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Георгиев: Трябва ревизия на изпитните въпроси за шофьори

Автоинструктурите ще обсъждат подобряването на безопасността на движението преди летния сезон и обучението на младите шофьори. Ще се анализира действащата уредба, която регламентира обучението, ще се направи преглед на въпросите в изпитните листовки. Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите обясни в предаването "Преди всички", че има много неща, които трябва да се направят от автомобилната администрация и държавните институции, от които зависи качественото обучение на кандидатите за водачи.

Истината е, че се раздадоха много разрешителни за обучение на млади водачи. Може би държавата иска да реши проблема с безработицата, но това се отразява на броя на смъртност по пътищата. Трябва да бъдем безкомпромисни по отношение на купуването на книжки, на правенето на компромис на изпитите. Не съм съгласен, че изпитните листовки са реални. Да не бъда краен, но 30 процента от въпросите нямат нищо общо с безопасността на движението и липсват въпроси, които са свързани с това. Трябва да се извърши ревизия на изпитните въпроси.

В ИА "Автомобилна администрация" от години са насложени едни правила на контактуване с бранша. Основното правило е диктат и административно налагане на нечие разбиране. Поставили сме въпроса на новото ръководство да бъде сформирана работна група, да се постави срок за извършване на работа и съм сигурен, че хората ще бъдат убедени, че не трябва да си купуват шофьорски книжки. 

Чуйте разговора от звуковия файл, а също и анкетата по темата.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени