Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ожесточени боеве се водят в столицата на африканската държава Бурунди

| обновено на 14.05.15 в 16:02
Пиер Нкурунзиза
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Засега не е ясен изходът от военния преврат в Бурунди, в който съперничещи си групи войници се борят за контрола над столицата Бужумбура. 

По-рано днес Франс прес съобщи за ожесточени боеве в града между военни, лоялни на президента, и организаторите на преврата, които твърдят, че са свалили държавния глава Пиер Нкурунзиза, докато отсъства от страната за среща на върха на африканските лидери в Танзания.

Сраженията с тежки картечници и гранатомети се водят около сградите на националната телевизия и радио, контролирани от привърженици на президента.

Най-малко един войник е загинал при сблъсъците в сградата на държавното радио. Прекъсна и излъчването на програмата на радиото след изявление на президента в ефир, който осъди организаторите на преврата и призовава войниците, участващи в него, да сложат оръжие.

В момента държавният глава се намира в танзанийския град Дар ес Салаам, след като самолетът му не успя да кацне на затвореното летище в бурундийската столица. В съобщение на уебсайта на президентството Нкурунзиза призова за спокойствие в страната.

Президентът на Танзания Джакая Кикуете осъди ставащото в Бурунди:

Превратът не решава проблемите на Бурунди. Не приемаме този преврат. Осъждаме го възможно най-категорично и призоваваме за възстановяване на конституционния ред в страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна