Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дама Пика“ на Пьотр Илич Чайковски в концертно изпълнение от Баварското радио

БНР Новини
Снимка: wqxr.org

175-ата годишнина от рождението на Пьотр Илич Чайковски (7 май 1840 – 6 ноември 1893 г.) е повод в съботната оперна вечер на програма „Христо Ботев“ да излъчим запис от концертно изпълнение на „Дама Пика“, състояло се в залата на Филхармонията в Мюнхен на 11 октомври 2014 година. Солистите, хора и оркестъра на Баварското радио дирижира Марис Янсонс, а интерпретацията е повече от достойна. Дни след изпълнението критиката отбеляза, че солистичният състав (предимно руски или рускоезичен) е бил „просто феноменален“.
Безспорно бляскаво е представянето на украинския тенор Миша Дидык в ролята на Герман, чийто великолепен драматичен глас и изключително актьорско присъствие са предизвикали истински възторг сред публиката. Останалите от кастинга са своеобразен „десант“ от Мариинския театър: Татяна Сержан – Лиза, Лариса Дядкова – Графинята, Алексей Марков – княз Елецки, Олга Савова – Гувернантката. Специалистите определят прекрасния кадифен тембър на гостенката от Беларус – Оксана Волкова в ролята на Полина като „особено очарователен“, а в малката роля на Прилепа от пасторала „Искреността на овчарката“ е дебютирала 24-годишната московчанка Пелагея Куренная, възпитаничка на Татяна Новиченко (преподавателката на Анна Нетребко) от Консерваторията в Санкт Петербург.
Опероманите със сигурност ще оценят и интерпретацията на солиста на Московския музикален театър „Станиславски и Немирович-Данченко“ – Алексей Шишляев в ролята на Томски. Хорът и оркестърът на Баварското радио са изумителни, а над всички се извисява безспорният авторитет на големия диригент с уникален романтичен талант – Марис Янсонс.

В „Дама Пика“ на Чайковски ще слушате:
Герман – Миша (Михаил) Дидык
Граф Томски – Алексей Шишляев
Княз Елецки – Алексей Марков
Чекалински – Вадим Заплечни
Сурин – Томаш Славински
Чаплицки – Михаил Макаров
Нарумов – Анатолий Сивков
Графинята – Лариса Дядкова
Лиза, нейна внучка – Татяна Сержан
Полина – Оксана Волкова
Гувернантка – Олга Савова

В пасторала:
Прилепа – Пелагея Куренная
Миловзор – Оксана Волкова
Златогор – Алексей Шишляев


събота, 16 май, от 20 часа

Съдържание на операта „Дама Пика“

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна