Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Радев: ЕП прие пакета мерки за борба срещу прането на пари

Снимка: БГНЕС

Днес ЕП прие с огромно мнозинство четвъртият пакет от мерки за борба срещу прането на пари. За това разказа в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" евродепутатът Емил Радев. Директивата ще трябва да се инкорпорира в законодателството на страните-членки. Тя преднижда създаване на публичен централен регистър на фирмите във всяка държава. Те ще съдържат информация за крайните собственици на корпорациите, юридическите лица, доверителните фондове. Регистрите ще са свързани помежду си и достъпни за журналисти и за финансовите разузнавания на страните-членки.

Директивата има и правила за т.нар. "политически лица", които са хора с по-висок от обичайния риск за корупция поради политическите си позиции – държавни глави, членове на правителство, депутати, съдии от Върховен съд, както и членове на тези семейства. При бизнес отношения с тези лица, те трябва да доказват източника на своите средства. Директивата не прави разлика между лицата, заемащи или заемали такава позиция в рамките на ЕС или извън него.

Обхванати са и данъчните престъпления. За нарушителите се предвиждат сериозни преки имуществени санкции, обясни евродепутатът.

Радев изрази надежда, че ще бъде въведена новата европейска стратегия за бежанците, въпреки че  10 страни от ЕС се обявиха против  квотния принцип: 

Да, наистина много страни-членки заявиха резерви, но не казах, че ще спрат да приемат бежанци. Напротив. Важно е по кои правила ще приемат. Има държави, които изказаха позиция, че не трябва да им се натрапва по този начин приемането на бежанци, но въпреки това те си имат национални програми, приемат бежанци. Мисля, че дискусията ще е доста тежка.

Интервюто на Емилия Антова с Емил Радев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна