Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС предупреди за евентуални военни престъпления в сирийския град Палмира

Федерика Могерини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини предупреди за евентуални военни престъпления в сирийския град Палмира, който е в ръцете на "Ислямска държава", съобщи АФП.

Могерини, която е на посещение в Ерусалим, заяви, че стотици са убити и хиляди са изложени на опасността от произволно насилие при окупацията на Палмира от джихадистите.

Европейският дипломат номер едно посочи, още, че Палмира е символ на богатото културно наследство на Сирия; кръстопът на цивилизациите в историята и изрази безпокойството си от евентуално унищожение на древните руини в града.

Могерини посочи още, че масовите убийства и преднамереното унищожаване на археологическо и културно наследство в Сирия и Ирак е военно престъпление съгласно Римския статут на Международния наказателен съд.

Могерини е в Ерусалим като част от обиколката й в Близкия изток. Днес тя разговаря с израелския президент Реувен Ривлин, с когото изразиха надежда за възстановяване на израелско-палестинските мирни преговори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени