Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лихвите продължат да падат, а хората да вярват на банките

Снимка: Личен архив

Лихвите по спестовните влогове и депозитите се сринаха до нива от около 2,5 %. Към този момент, все още има смисъл от това да държим парите си в тях, защото инфлацията е по-ниска от лихвите, но това е временно явление – е убеден Димитър Вучев от Инвестор бг.
В дългосрочен план, обаче перспективата се губи и хората, би трябвало да помислят за по-атрактивни възможности за спестяване или нискорискови инвестиции. Такива са глобалните тенденции. Това е политика на страните- да ускорят инфлацията, чрез грубо казано, „печатане“ на пари, за да стимулират икономиките си, обяснява Вучев и прогнозира, че е възможно лихвите в България да паднат и под 1%.
Какво да правим с парите си? Хората със свободни средства започнаха да купуват недвижими имоти и раздвижиха застиналия пазар. Според Вучев, влагането на средства в земя или имот са позитивна инвестиция, ако разполагаме с по-ограничен ресурс, но при подходящ избор на собственост. От една страна, цените на стоките и услугите ще се покачват и инвестиция в какъвто и да е актив е по-успешна от банковите влогове, от друга е вероятен и риска от нов балон на цените- предупреждава той.
Съветът му е да обърнем внимание и на другите възможности за инвестиции- в капиталовите пазари или във формите за „поверено“ управление на парите ни. Затова, обаче е необходима много информация и по-авантюристичен дух.
Взаимните фондове са възможна и популярна алтернатива, но не и у нас, въпреки че съществуват на пазара вече 10 г. Общо казано, това са фондове, които инвестират портфейла, които притежават в активи- акции, облигации, суровини и др. Начин да поверим управлението на парите си на хора, които се занимават професионално с това, срещу заплащане. Всеки може да си купи дял от тях. У нас, стойностите са минимални. Можеш да си купиш дял и за 50 лв. и спрямо успешността на инвестициите, да отчитаме печалба.. или да губим.
В годините на криза, взаимните фондове отчитаха отрицателна доходност. Но днес положението е различно. Има добри, печеливши фондове, които към момента гарантират доходност между 5 и 8%, казва Вучев и коментира, че тези нива са по-високи от всички предлагани лихви у нас. Интерес предизвиква също и възможността за инвестиция чрез фондове в земеделска земя. Те са особено успешни, в България. Повече от тези, които инвестират в стоковия пазар.
Винаги, обаче съществува риск да довериш парите си на някой, който да не оправдае доверието. Как да изберем взаимен фонд? Какви са рисковете и как да изберем? Отговорите на тези и други въпроси можете да чуете от разговора с Димитър Вучев от Инвестор бг в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна