Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатът за управител на БНБ Димитър Радев се срещна с ПГ на БСП и ДПС

| обновено на 28.05.15 в 13:50
Снимка: БГНЕС

Продължават срещите на кандидата за управител на БНБ Димитър Радев с парламентарните групи. Двете най-големи опозиционни партии в парламента - БСП и ДПС зададоха въпроси по същество на Радев. Първата среща беше с БСП - Лява България.

От левицата са поставили въпроса дали той е готов да направи преглед на решенията, вземани от предишния управителен съвет на БНБ, съобщи Янаки Стоилов след срещата:

Компетентност, разбира се, има. Въпросът е, че ние трябва да преценим специализираната компетентност, волята, защото също така бяха поставени въпроси дали той ще се ангажира с преглед на определени действия на досегашния Управителен съвет. 

Имаше въпроси как би се действало в създалата се криза в КТБ. Поставиха се въпроси за състоянието на банковия сектор като цяло  и въпроси, засягащи Фонда за гарантиране на влоговете, за начина на конструиране на Управителния съвет.

За ДПС важен е бил екипът, който Радев ще предложи, тъй като през есента изтича мандатът на подуправителя на БНБ Калин Христов, а и няма титуляр на поста подуправител с ресор “Банков надзор“.

Алиосман Имамов от ДПС коментира:

Имаше доста въпроси, свързани с това как вижда своя бъдещ екип, преструктурирането на Банковия надзор, отношението му към европейските институции и най-вече към влизането на България  в еврозоната.

От Патриотичния фронт и "Атака“ поискаха да бъде изработена специална процедура за избор на гуверньор на БНБ по подобие, например, на председателя на Сметната палата.

Емил Димитров от Патриотичния фронт (ПФ) каза още в сряда, че не е получил отговори на поставените въпроси за проблемите в банковата ни система и затова настоява за процедура:

Човекът трябва да отговаря на условията за участие в избора на председател на БНБ, в 14-дневен срок да подаде документи, да се яви пред комисията с концепция.

Николай Александров  от "Атака" обясни какво се случва в момента с представянето на Димитър Радев: 

Правилата са – кога ще имате свободна дата, за да ви доведем един човек, с когото да се запознаете, който ще бъде нашата номинация за шеф на БНБ. Това звучи безумно, но това е реалност.

В кулоарите на парламента не стана ясно откъде се появи името на евентуалния втори кандидат за поста управител на БНБ - Камен Захариев, който в момента работи в Европейската банка за възстановяване и развитие. Името му в четвъртък сутринта се появи в печата, но нито една от парламентарните групи, подкрепящи правителството, не заяви, макар и неофициално, че обмисля кандидатура. От опозицията се въздържат дали ще подкрепят Радев, или не. От БСП не отговориха дали смятат да предложат и техен кандидат за поста на гуверньор на БНБ.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна