Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: България подкрепя идеята на ЕС за изпращането на специален пратеник в Македония

Даниел Митов
Снимка: БГНЕС

България подкрепя идеята на Европейския съюз (ЕС) да изпрати свой специален пратеник в Република Македония за разрешаване на политическата криза в страната. Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" министърът на външните работи Даниел Митов:

Това е германска инициатива, която България е подкрепила отдавна. България, Германия и Холандия изразиха становище за по-голяма ангажираност на всички европейски институции в Македония за разрешаване на политическата криза там. Изпращането на специален пратеник е един опит да се намери инструмент, чрез който да стане по-интензивен ангажиментът на ЕС в Македония. Дори и това да не се случи, там има доста специални представители. Това не значи, че ние няма да търсим други механизми за засилване на европейските институции в Скопие.


Митов беше категоричен, че българската дипломация ще бъде активна по отношение на разрешаване на политическата криза в Македония:


Необходимо е засилването на присъствието на европейските външни министри и представители - индивидуално или през клъстери от държави. Трябва да има яснота за провеждане на реформи, които да са съвместими със заявеното от Скопие намерение за членство в ЕС. Напоследък виждаме отстъпление от тези реформаторски намерения.

Специалният представител в дадена държава обикновено се определя от страна, която няма обща граница с държавата, в която се решава конкретен казус. България е най-активната страна за привличането на вниманието на европейските институции и НАТО по отношение на политическата криза там.

Цялото интервю с Даниел Митов чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени