Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 1-ви юни празнуваме Международния ден на детето

| обновено на 01.06.15 в 08:30

На 1-ви юни празнуваме Международния ден на детето.

Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

Над 50 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детския панаир пред Народния театър в София. Поводът е днешният Международен ден на детето. На панаира ще има множество работилници по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, грънчарство. Ателието "Цирк на науката" ще потопи посетителите в света на математиката, физиката и химията. Работилниците ще бъдат отворени от 10:00 до 18:00 часа на територията на Градската градина, в близките музеи и галерии.

Разходка с ретротрамвай из центъра на града ще запознае децата с най-знаковите сгради в София. Програмата включва още музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките.

За поредна година, по повод 1-ви юни, БДЖ подарява безплатно пътуване с влак на децата до 14-годишна възраст. Възможността важи за всички категории влакове. За удостоверяване на възрастта е необходим акт за раждане, копие от него или карта за пътуване. От БДЖ припомнят, че децата до 10-годишна възраст трябва да пътуват задължително с придружител.

На Международния ден на детето поделения на българската армия отварят врати за празника. Военнослужещите ще представят пред децата бойни техники и умения, а в музеите малките ще научат интересни факти от историята на военните формирования.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна