Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Статков: За 5 години държавата e загубила над 1 млрд. лева от лошо управление на имуществото си

Снимка: БГНЕС

За 5 години държавата e загубила над 1 млрд. лева от лошо управление на имуществото си. Това не е търсене на сензация, а резултат на проучвания на няколко институции в последните години. Проблемите, свързани с управлението на частната собственост, са част от големия въпрос за управлението и въобще за развитието на икономиката на България. На 3-ти юни предстои екип, който включва представители на Фондация "Фридрих Еберт" и Института за социална интеграция, да изнесе цялостни анализи и политики за развитие на страната. Изводът, който се прави, е, че икономиката на страната се нуждае от реформи и от промяна на модела на управлението ѝ. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" Руси Статков, съавтор на законопроекта, който предвижда дружествата, които ще бъдат приватизирани, да минат под шапката на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Статков е и член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Анализът показва, че в последните 5 години държавата има загуби от над 1 млрд лева от това, че не са реализирани наеми, от това, че имущество се продава на занижени цени, от това, че се прави самоцелна приватизация за един купувач.

Според Статков трябва да се приеме специална стратегия за развитие на държавната собственост по подобие на тези за общините и да се направят конкретни изменения в законите, които регламентират отдаването под наем, концесиите и самата приватизация.

Интервюто на Снежана Иванова с Руси Статков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна