Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Христова: В Гърмен и двете страни в конфликта са жертви

Снимка: БГНЕС

"Гърменизацията" обогати политическия речник, а всъщност има и конкретно, и важно политическо измерение, явно от това, което се случва в Гърмен. Днес е големият протест, обявен от инициативния комитет в Гърмен. В социалните мрежи от няколко дни върви призив протестът да бъде подкрепен от хора от цялата страна, включително от футболни агитки, рокерски групи. Ще успеят ли те да стигнат до общината, не е ясно. Говори се за силна полицейска охрана. 

Всъщност жителите на Гърмен се събират, за да изразят недоволството си от ромските набези и нерегламентираното строителство в местното гето.

Не знам какво ще се случи, но определено има основания за тревога, защото има всички обстоятелства, които предполагат сериозен конфликт, конфликт, за който не могат да носят вина нито едната, нито другата страна, т.е. нито ромите, които живеят в близост до населеното място Гърмен, нито по-голямата част от българската група, която има справедливост.
Така социалният психолог Антоанета Христова коментира случващото се в Гърмен.

Не могат да носят вина, защото и от двете страни определено смятат, че липсва справедливост. Всяка една от тях се чувства жертва – жертва на лоша политика, жертва на недостатъчно обръщане на внимание и спазване на закона, жертва на неравнопоставеност и дискриминация и всичките тези обстоятелства, като им се сложи отгоре черешката на тортата, която е омаловажаване на конфликта от страна на управляващите, предполага песимизъм в бъдещото развитие на обстоятелствата. 

В Гърмен и двете страни в конфликта са жертви.

Няма адекватни политики за интеграция на ромите и това е много отдавна.

Трябва да се понесе отговорността за това, което се случи в Гърмен. Случаят се омаловажава от властите. Липсва държавата.

Ние сме в толкова дълбока криза, че всяко етикиране може да доведе до искра. И аз се страхувам от това.

Според Антоанета Христова това, което се случва в Гърмен не е изолиран случай.

В Стара Загора, където има голяма концентрация на ромско гето, вероятно в София по-малко, защото в София ромите са в по-голяма степен интегрирани, но има места, региони в България, където наистина ромите като малцинствена група живеят в много лоши условия, в изолирани гета и това предполага много сериозно напрежение.

Интервюто с Антоанета Христова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна