Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: Кабинетът трудно може да си позволи да прави резки движения

Снимка: БГНЕС

В управляващото мнозинство има крайно различни лагери и сложна плетеница от интереси. Това се наблюдава от месеци и сега се затвърди. Такъв кабинет трудно може да си позволи да прави резки движения. Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" социологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл" по повод първия ден, в който 43-тото Народно събрание не събра кворум. От ГЕРБ обвиниха за провала на заседанието опозицията БСП и ДПС, които не са се регистрирали.
 

Този парламент от самото си начало беше сложен, обясни Симеонов и допълни: 43-тото Народно събрание вещаеше необходимост от различни сметки, необходимост от гъвкави мнозинства и плаващи подкрепи. Този парламент проявява един от своите потенциални дефекти. Даде се първи голям знак за консолидация на две основни опозиции или въобще на опозицията. Не е толкова интересно поведението на "Атака", колкото интересен е синхронът между БСП и ДПС, синхрон, който бяхме позабравили. Поведението на ДПС изглежда по-скоро вежливо към ГЕРБ, отколкото към БСП, така че днешната ситуация е по-скоро изолиран случай на фона на цялостния курс на ДПС, който от доста време насам е плавен преход към ГЕРБ.

Според социолога "вежливото отношение" на Движението за права и свободи към ГЕРБ не е "вежливо отношение" към Патриотичния фронт и Реформаторския блок: Това ясно се вижда в поведението на ДПС. Поведението на ДПС и БСП е предупредително, защото не за първи път виждаме такава лоша дисциплинираност на депутатите. Важно обстоятелство, което отбелязва съпредседателят на ПФ Валери Симеонов, е, че по този начин се избягва обсъждането на въпроса за дървесината и неврологичния за ДПС сектор "Горско стопанство". Случаят може да не остане изолиран. Но това не е предишният парламент. Сега няма критична нужда от "златен пръст" и затова в управляващата формация просто ще се стегнат редиците занапред.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Първан Симеонов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени